چگونه با استفاده از گوگل آنالیتیکس کیفیت ترافیک سئوی خود را اندازه گیری کنیم؟

چگونه با استفاده از گوگل آنالیتیکس کیفیت ترافیک سئوی خود را اندازه گیری کنیم؟
آنچه در این مقاله می خوانید :

چرا کیفیت ترافیک برای موفقیت سئو مهم است؟

برای درک بهتر "داشتن ترافیک با کیفیت" برای یک وبسایت، می‏خواهیم به معیار‌های مختلف Google Analytics نگاه کنیم، که به شما کمک می‌کند یک استراتژی سئوی قوی برای سایت خود کنید.
افزایش ترافیک باکیفیت همان چیزی است که موفقیت کسب و کار شما را سرعت می‌بخشد.
به عنوان مثال، فرض کنید وبلاگ شما ۲۰۰ بازدید‌کننده در ماه با نرخ تبدیل ۱ درصد دارد که دو سرنخ ایجاد می‌کنند. با بهبود کیفیت ترافیک، نرخ تبدیل و تعداد سرنخ‌های شما نیز افزایش پیدا می‌کند. کاملاً واضح است که نحوه تعامل مصرف‌کنندگان با وب سایت شما به رشد کسب و کار شما کمک می‌کند.
 

چگونه کیفیت ترافیک ارگانیک خود را در Google Analytics اندازه‌گیری کنیم؟

معیار‌های مهمی وجود دارد که باید به آن‌ها توجه کنید:
  1. معیار‌های تعامل: زمان باقی ماندن کاربران در سایت، تعداد صفحاتی که در یکبار ورود می‌بینند و نرخ خروج آنها از وبسایت.
  2. معیار‌های تبدیل: نرخ تبدیل، ارسال فرم و تکمیل اهداف دیگر...
  3. معیار‌های مرتبط: نرخ پرش، موقعیت جغرافیایی کاربر، بازدیدکنندگان جدید و قدیم...

معیار‌های تعامل زمان در سایت

زمان ماندگاری کاربران، در سایت قابل اندازه‌گیری است و برابر است با مدت زمانی که کاربر در یک سایت، صرف نظر از اینکه از مطالب آن سایت استفاده می‌کند یا خیر، صرف می‏کند.
به عنوان مثال، فرض کنید یک کاربر چندین صفحه از سایت شما را به صورت باز در مرورگر خود دارد اما لزوماً از همه آن‌ها به طور همزمان استفاده نمی‌کند. Google Analytics مدت زمان باز ماندن صفحات را در این شرایط نیز به حساب می‏آورد.
در واقع، گوگل زمان بازدید از سایت را تا ۳۰ دقیقه بدون کلیک بازدیدکننده بر روی صفحات دیگر در نظر می‌گیرد. اما زمانی که ۳۰ دقیقه به پایان رسید، به عنوان یک پرش محاسبه می‌شود. با دانستن این موضوع، واضح است که هر کاربری که وارد سایت شما می‌شود، ممکن است چندان هم درگیر سایت شما نباشد.
گوگل آنالیتیکس

اما به طور کلی، هر چه کاربر زمان بیشتری را در سایت شما صرف کند، بهتر است. این نشان می‌دهد که استراتژی سئوی شما محتوایی را تعریف کرده است که ارزش وقت گذاشتن را دارد. علاوه بر این، ساختار سایت نیز به کاربر کمک می‌کند تا اطلاعات مورد نیاز خود را پیدا کند. همچنین در مورد سایر موضوعات یا خدماتی که ممکن است ارائه دهید نیز اطلاعات بیشتری را کسب کند.
زمان ماندگاری کاربر در سایت نشان می‌دهد:
  • محتوای شما کیفیت بالایی دارد.
  • طراحی سایت شما خوب است.
  • لینک‌های داخلی مناسب در سایت شما وجود دارد.
  • طراحی UX سایت شما خوب است.
برای تعیین اهداف کارآمد، می‌توانید زمان ماندگاری کاربر در سایت را همراه با معیار بعدی، یعنی تعداد کلیک‌های او در سایت بررسی کنید.
کاربرانی که به طور متوسط چهار دقیقه و حداقل دو صفحه در هر ورود خود را در سایت شما سپری می‌کنند، بیشتر با محتوای شما درگیر می‌شوند.
برای پیدا کردن مدت زمان ماندگاری کاربر در گوگل آنالیتیک، به بخش realtime و سپس به audience و overview بروید.
 

تعداد کلیک کاربر روی صفحات سایت شما در یک بازدید

تعداد کلیک کاربران در هر بازدید، میانگین تعداد صفحاتی است که کاربر در یک جلسه مشاهده می‌کند. این یکی از مهمترین معیار‌های رفتاری در گوگل آنالیتیک است، زیرا نشان می‌دهد که کاربر تا چه اندازه در سایت شما جابجا می‌شود. اساساً، هرچه کاربران صفحات بیشتری را مشاهده کنند، علاقه بیشتری به آنچه شما برای گفتن دارید، نشان می‌دهند. معمولاً اولین صفحه‌ای که کاربر در آن قرار می‌گیرد، صفحه اصلی شما است، اما محتوا‌های خوب در صفحات خدمات یا محصولات شما هستند. با این اوصاف، برای به دست آوردن ترافیک باکیفیت، باید به طور میانگین حداقل دو کلیک یا دوصفحه توسط بازدیدکننده دیده شود.
اگر این نتایج را در گوگل آنالیتیک نمی‌بینید، باید بررسی کنید که چه چیزی از قلم افتاده است. ممکن است شما کلمات کلیدی اشتباهی را هدف قرار داده باشید.
اگر آن‌ها با وارد شدن به صفحه اصلی شما وارد صفحه دیگری نشوند، این احتمال وجود دارد که یا صفحه اصلی شما به درستی به صفحات دیگر پیوند داده نشده باشد، یا بارگذاری کند باشد و یا طراحی کلی سایت گیج‌کننده است. در صورت لزوم این موارد را تغییر دهید و ببینید چه اتفاقی می‌افتد. در اکثر مواقع، هرچه جابجایی در سایت شما ساده‌تر باشد، بهتر است!
برای دیدن این ویژگی در گوگول آنالیتیک، به آدرسی که در تصویر قرار داده شده، مراجعه کنید.
 
نرخ خروج
نرخ خروج به شما می‌گوید که چند بار یک مشتری صفحه‏ای از سایت شما را پس از مشاهده ترک کرده و وارد صفحه دیگر شده است. بیایید به یک مثال برای روشن شدن موضوع نگاه کنیم.
فرض کنید یک بازدیدکننده جدید وارد صفحه اصلی سایت شما می‌شود، اما آن‌ها می‌خواهند مطالب بیشتری را دریافت کنند، بنابراین به وبلاگ شما ‌می‌روند. آن‌ها مدتی را صرف خواندن مطالب شما می‌کنند و آنچه را که می‌خواهند پیدا کرده و سپس از آن خارج می‏شوند.
این ویژگی را در گوگل آنالیتیک در قسمت overview و در بخش exit ببینید.
البته، اگر نرخ خروج بالا باشد، باید عناصری مانند موارد زیر را ارزیابی کنید:
  •  کپی وب سایت
  • تصاویر/فیلم‌ها
  • زمان بارگذاری سایت
  •  طراحی صفحه
برای کاهش نرخ خروج، با تغییر دادن یک عنصر شروع کنید و نتایج را پس از هر تغییر تجزیه و تحلیل کنید تا زمانی که نرخ خروج شما شروع به بهبود کند. برخی از صفحات ذاتاً دارای نرخ خروج بالاتری نسبت به سایرین خواهند بود، مانند حریم خصوصی و صفحات تماس با ما.
اگر بتوانید نرخ خروج را برای صفحات خدمات، پست‌های وبلاگ، و یا صفحات محصول خود با بهینه‌سازی مؤلفه‌هایی که در مورد آن‌ها صحبت کردیم، کاهش دهید، ترافیک با کیفیت بالاتر و تبدیل‌های بیشتری خواهید یافت.
 
معیار‌های تبدیل
نرخ تبدیل
گوگل آنالیتیکس تمام اهداف سایت شما را جمع‌آوری کرده و آن را به عنوان نرخ تبدیل کلی وب سایت محاسبه می‌کند. اما سؤال اینجاست که نقش ترافیک ارگانیک در این سناریو چیست؟ چگونه می‌توانید بفهمید که آیا ترافیک ارگانیک به شما می‌کند تا به اهداف تبدیل خود برسید؟ به عنوان مثال، اگر نرخ تبدیل شما کاهش یافته، در حالی که ترافیک ارگانیک شما افزایش یافته است، ممکن است کلمات کلیدی اشتباهی را هدف قرار داده باشید، بنابراین بازدیدکنندگان نامناسبی را به سایت خود جذب می‌کنید.
گوگل آنالیتیکس1

بنابراین، شما باید تجزیه و تحلیل کنید که کدام کلمات کلیدی باید جایگزین شوند (نکته: برای کلمات کلیدی که بالاترین CTR را به همراه دارند، کنسول جستجوی گوگل را بررسی کنید).
با تغییر دیدگاه خود و مشاهده نرخ تبدیل، می‌توانید تصمیمات بهتری برای بهینه‌سازی سایت خود بگیرید و در نتیجه به سرنخ‌های با کیفیت بالاتری دست پیدا کنید.
فرم‌های ارسالی
برای استفاده بیشتر از گوگل آنالیتیکس، پیشنهاد می‌شود بخشی را برای ارسال فرم‌ها در سایت خود تنظیم کنید تا دید کلی و واضحی از کار‌هایی که کاربران در وب‌سایت شما انجام می‌دهند داشته باشید.
ردیابی فرم‌های ارسالی به شما این امکان را می‌دهد که بفهمید کاربران چگونه به صفحه فرم ‌می‌روند و در نتیجه تلاش‌های بازاریابی خود را در آنجا متمرکز کنید.
ارسال فرم به عنوان یک هدف در نظر گرفته می‌شود و از کاربران خواسته می‌شود آن را تکمیل کنند. اگر درصد زیادی از کاربران شما فرمی را پر نمی‌کنند، این نشان می‌دهد که آن‌ها با محتوای شما درگیر نیستند و بنابراین بازدیدکنندگان مناسبی نیز نخواهند بود. در این صورت، نوع اطلاعات درخواستی، قابلیت استفاده از فرم و UX کلی صفحه فرم خود را مجدداً ارزیابی کنید و آن را جذاب‌تر کنید.
تکمیل اهداف دیگر
علاوه بر معیار‌هایی که قبلاً ذکر شد، می‌توانید اهدافی مانند ثبت‌نام آزمایشی، ثبت‌نام در خبرنامه، دانلود کتاب الکترونیکی، یا دانلود مطالعه موردی را نیز در سایت خود قرار دهید. 
تبدیل‌های نادرست
اگرچه ردیابی معیار‌ها در Google Analytics مهم است، اما اطمینان از اینکه داده‌های خود را از طریق معیار‌های نادرست منحرف نکنید، به همان اندازه حیاتی است. عدم دقت در مجموعه داده‌های شما می‌تواند مشکلات متعددی ایجاد کند و شما را به نتایج اشتباه در مورد ترافیک و کیفیت آن سوق دهد. نگاه کردن به چنین داده‌های نادرستی دلیلی برای تصمیم‌گیری و اجرای استراتژی سئوی اشتباه برای وب سایتتان خواهد بود.
برای بررسی مجدد اهدافی که تنظیم کرده‌اید در گوگول آتالیتیک، به دنبال تب conversion>goals>overview باشید. 
 
معیار‌های تبدیل
موقعیت جغرافیایی کاربر
برای پیدا کردن موقعیت جغرافیایی مخاطبان خود، به قسمت Audience در سمت چپ، سپس geo و در نهایت location بروید.
 
در اینجا همه کشور‌های مختلفی را که کاربران از آن‌ها آمده‌اند، رفتار و نرخ تبدیل آن‌ها را مشاهده خواهید کرد. برای بررسی دقیق‌تر، می‌توانید روی یک کشور خاص کلیک کنید و داده‌های سطح ایالت یا شهر را ببینید.
برای کسب‌وکار‌های بزرگ‌تر و بین‌المللی، داده‌های موقعیت جغرافیایی بزرگتر بسیار مفید خواهند بود، اما برای کسب‌وکار‌های کوچک‌تر یا مکان‌های خاص، داده‌های جزئی‌تر بسیار مهم‎تر است. به عنوان مثال، اگر یک فروشگاه لباس هستید، موقعیت شهر به شما کمک می‌کند تا بفهمید مشتریاتان از چه مکان‌هایی می‌آیند تا بتوانید محتوای مرتبط‌تری ایجاد کنید و بتوانید سایتتان را بر اساس موقعیت مکانی بهینه‌سازی کنید.
نرخ پرش
نرخ پرش نشان دهنده درصد بازدیدکنندگانی است که وارد سایت شما می‌شوند و به سرعت بدون رفتن به صفحه دیگری خارج می‌شوند.
به عنوان مثال، اگر در سایت خود پیوند‌های وابسته دارید، کاربر ممکن است روی یک پیوند خاص کلیک کرده و به پنجره مرورگر جدیدی برود. در این شرایط نرخ پرش شما بالا خواهد بود، اما این لزوماً چیز بدی در این شرایط خاص نیست، زیرا خرید‌های وابسته یکی از اهداف تجاری شما هستند. اگر شما یک برند مبتنی بر خدمات هستید و نرخ پرش بالایی دارید، این نشان می‌دهد که افراد نمی‌توانند اطلاعات مورد نظر خود را در سایت شما پیدا کنند و از آن خارج می‌شوند.
نرخ پرش شما به اهدافی که در Google Analytics تنظیم کرده‌اید و نوع کسب و کار شما بستگی دارد. اگر نرخ پرش برای ترافیک ارگانیک بالا باشد، این می‌تواند به این معنی باشد که شما کلمات کلیدی یا مخاطبان اشتباهی را هدف قرار داده‌اید.
بازدیدکنندگان جدید و قدیم
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد بازدیدکنندگان جدید و قدیم خود، به تب Audience مراجعه کنید، سپس روی beahavior و «new vs returning» کلیک کنید. به جای اینکه به این معیار‌ها به طور جداگانه نگاه کنید، باید همزمان با رشد شرکتتان، آن‌ها را ببینید.
با گذشت زمان، باید شاهد افزایش هر دو عدد باشید. اگر کاهش شدیدی در تعداد بازدیدکنندگان قدیمب وجود داشته باشد، می‌تواند یک معیار هشدار دهنده باشد. شما باید به دلایلی که چرا این اتفاق می‌افتد (مانند تغییرات اخیر در سایتتان یا تکنیک اشتباه بازاریابی) بپردازید.
چگونه از داده‌های گوگل آنالیتیکس برای بهبود کیفیت ترافیک سئو وب سایت و تعامل کاربر استفاده کنیم؟
داده‌های Google Analytics ارزشمند هستند زیرا به شما کمک می‌کنند تا در اولویت‌بندی و استراتژی‌ تغییری ایجاد کنید که بتوانید کیفیت ترافیک SEO خود را بهبود ببخشید. برای اینکه واقعاً مزایای استفاده از گوگل آنالیتیکس را ببینید و کیفیت ترافیک سایت خود را بهبود بخشید، باید معیار‌های تعامل، تبدیل و ارتباط را در مدت زمان طولانی زیر نظر داشته باشید، اما این‌ها تنها بخشی از ماجرا هستند. رشد پایدار از تحقیق، تحلیل و تنظیم مداوم سایت شما حاصل می‌شود.
 

اگر معیار‌های تعامل شما ضعیف باشد، چه کاری باید انجام دهید؟

صفحات خود را بهینه کنید...
بهینه‌سازی محتوای منتشر شده یک راه آسان برای بهبود کیفیت ترافیک و افزایش تعامل است. کلمات کلیدی با موضوعات مشابه را گروه‌بندی و عبارات مناسب را برای هدف‌گذاری در هر صفحه از سایت خود شناسایی کنید.
سایر بهینه‌سازی‌های خاص در صفحه عبارتند از:
  • کلمه کلیدی مورد نظر خود را در ۲۰۰ کلمه اول کپی خود بگنجانید.
  • عنوان صفحه و توضیحات متای شما دارای طول قابل قبول گوگل باشد (۷۲ کاراکتر برای عنوان و ۱۷۰ کاراکتر برای توضیحات متا)
  • کلمه کلیدی مورد نظر را در h1 و زیر عنوان‌ها بگنجانید.

به طراحی صفحات حاوی محتوا فکر کنید...

گوگل آنالیتیکس2

محتوا تجربه کاربر است. با در نظر گرفتن این موضوع، طرح‌بندی وب‌سایت شما و روشی که بازدیدکنندگان از محتوا استفاده می‌کنند نیز تأثیر زیادی بر تجربه کاربری‎شان دارد. نه تنها ایجاد طراحی محتوای انسان محور، سئوی سایت شما را بهبود می‌بخشد، بلکه می‌تواند معیار‌های ترافیک و تعامل شما را نیز افزایش دهد. اما در این راستا باید به چند نکته توجه کنید:
  • از تصاویر و ویدیو‌های بزرگی که بخش زیادی از صفحه را اشغال می‌کنند خودداری کنید.
  • محتوای خود را به پاراگراف‌ها و عنوان‌های کوتاه تقسیم کنید.
  • بر کلمات و عناصر مهم برای بهبود خوانایی تأکید کنید.
  • در صورت امکان از لیست‌ها و جداول استفاده کنید.

از محتوای مناسب در وبسایت استفاده کنید...

مقالاتی بنویسید که حجم مناسبی از اطلاعات را ارائه دهند. مقالات باید جامع باشند. نه خیلی طولانی و نه، خیلی کوتاه باشند. مقالاتی ایجاد کنید که با تعداد کلمات رقبای شما مطابقت داشته باشد، همچنین محتوا را به اندازه‎ای مختصر کنید که خوانندگان شما را تحت تأثیر قرار دهد. مقالات طولانی‌تری ایجاد کنید که بتوانند در کانال‌های دیگر مانند شبکه‏های اجتماعی تبلیغ شوند. مقالات طولانی‌تری ایجاد کنید که زمان باقی ماندن کاربران در سایت را افزایش دهد.
از زبان مناسب استفاده کنید...
باید تعادلی بین زبان سئو و کپی رایتینگ وجود داشته باشد. از کاربرد زبانی که برای کاربر قابل درک نیست اجتناب کنید. از زبان ساده با مقدار مناسب کلمات کلیدی استفاده کنید و آن‌ها را به طور مساوی در محتوای خود پخش کنید. نحوه ارتباط مخاطبان خود را بسنجید و محتوای خود را همانگونه تولید کنید. شما می‌خواهید مخاطبان شما احساس راحتی کنند و به سمت محتوای شما کشیده شوند، نه اینکه سردرگم و فراری شوند.
تجربه کاربری (UX) را بهبود بخشید...
به وب سایت خود نگاه کنید و ارزیابی کنید که آیا خواندن مطالب، گشتن در سایت، پیدا کردن بخش‌های کلیدی اطلاعات و انجام هر کاری به چه میزان آسان است. CTAها را در مناطق مناسب قرار دهید. اطمینان حاصل کنید که محتوای شما خوانایی لازم را داشته باشد.
اطمینان حاصل کنید که طراحی وب سایت هم در دسکتاپ و هم در موبایل به خوبی کار می‌کند.
از آنجایی که مشتریان از گوشی همراه خود برای خرید آنلاین استفاده میکنند، تجربه کاربری تلفن همراه به رتبه‌بندی کلی شما کمک می‌کند. صفحه Speed Insights را برای موبایل در مقابل دسکتاپ بررسی کنید. اطمینان حاصل کنید که همه عناصر به درستی در دسکتاپ و موبایل قابل مشاهده و خوانده شدن هستند. مقیاس تصویر در موبایل را بهینه سازی کنید.
 

اگر معیار‌های تبدیل شما ضعیف باشد، چه کاری باید انجام دهید؟

بهینه‌سازی CTA برای اقدام
اطمینان حاصل کنید که CTAها در نقاط مناسب در یک صفحه قرار می‌گیرند، رنگ مناسب و متن مناسب دارند. از کلمات قدرتمند و عاطفی استفاده کنید که کاربران را سریع‎تر جذب می‌کند. از هر عنصری که می‌تواند حواس کاربر را پرت کند اجتناب کنید.
استفاده از کلمات کلیدی مناسب
قبل از ایجاد یک صفحه یا یک وبلاگ، با تحقیق در مورد کلمات کلیدی شروع کنید تا مشخص کنید کدام کلمات کلیدی را باید از طریق محتوای جدید خود هدف قرار دهید. مانند مشتری خود فکر کنید و دقیقاً مشخص کنید که هدف آن‌ها چیست و در صنعت شما چه چیزی در حال پیشرفت است. 
همچنین، کلمات کلیدی طولانی را مشخص کنید که مخصوص جایگاهی است که شما در آن فعالیت می‌کنید. به این ترتیب، محتوایی که شما منتشر می‌کنید برای یک مخاطب بسیار هدفمند خواهد بود، بنابراین نرخ تبدیل نیز بالاتر خواهد بود.
اگر کلمات کلیدی که انتخاب کرده‌اید عملکرد خوبی ندارند، بررسی کنید که آیا کلمات کلیدی مناسب را انتخاب کرده‌اید و آیا آن‌ها با هدف جستجوی کاربران مطابقت دارند یا خیر؟ تحقیق کنید که رقبا در حال انجام چه کاری هستند، تا بتوانید محتوای خود را در اطراف این کلمات کلیدی قرار دهید.
محتوایی ایجاد کنید که به مکانی که در آن قرار دارید مربوط باشد. به عنوان مثال، اگر شما صاحب یک پیتزا فروشی در یزد هستید، ممکن است وبلاگی درباره بهترین مکان‌ها برای تهیه پنیر تازه در یزد ایجاد کنید. بنابراین به جای تولید محتوای تصادفی، به بومی‌سازی محتوا و نمونه‌هایی فکر کنید که واجد شرایط‌ترین مخاطبان را جذب می‌کند.
افزایش سرعت سایت
در عصر حاضر، کاربران اطلاعاتی با سرعت نور می‌خواهند، در واقع از هر ۴ مصرف‌کننده یک نفر وب‌سایتی را که بارگذاری آن بیش از ۴ ثانیه طول می‌کشد، ر‌ها می‌کند. برای اطمینان از زمان بارگذاری سریع، از Google's Page Speed Insights استفاده کنید تا موقعیت سایت را از نظر سرعت صفحه ارزیابی کنید و عناصری را که سرعت وب سایت شما را کند می‌کنند شناسایی کنید.
سخن پایانی
سعی کنید از داده‌های Google Analytics برای اندازه‌گیری و بهبود کیفیت ترافیک SEO خود استفاده کنید.
هدف کلی شما باید در جهت ایجاد محتوا، رضایت کاربران و جذب آنها و در نهایت، تبدیلشان به مشتریان وفادار باشد.
برای رسیدن به این اهداف، مطمئن شوید که معیار‌های تعامل مانند زمان ماندگاری کاربر در سایت، تعداد کلیک در صفحات در هر بازدید، معیار‌های تبدیل مانند ارسال فرم، و معیار‌های مرتبط مانند نرخ پرش و موقعیت جغرافیایی کاربر را به درستی بررسی کرده‎اید.